top of page

Derfor må du ha gode rutiner i matbransjen – unngå «Max-tilstander»!

Forfatterens bilde: joe Fosdahl joe Fosdahl

📢 Skrekkeksempelet fra Max i Svergie

(trykk på max for og lese saken fra tv2)


Du har sikkert fått med deg skandalen som ryster Sverige: Milkshake i vaskebøtter, muggete iskremmaskiner, toalettseter i oppvaskmaskinen, og burgere som ligger i timevis før de serveres. 😱

Hvordan kunne dette skje hos en stor restaurantkjede? Svaret er enkelt:

Manglende rutiner og dårlige systemer for mattrygghet. Ikke prioritert opplæring, dette kan jo ogå være seg at man ikke prioriterer opplæring på yngre ansatte i frykt for at man ikke skal ha de jobbene lenge, og på den måten anser opplæringen som unødvendig.


Men slapp av – vi skal ikke bare peke finger. Vi skal også forklare hvorfor gode IK-Mat-systemer er avgjørende og hvordan du kan sikre at din bedrift ALDRI havner i en lignende situasjon!


Hva skjer når rutiner svikter?

Uten tydelige retningslinjer og systemer for hygiene og mattrygghet, kan det raskt oppstå farlige situasjoner:

Matforgiftning hos kunder – bakterier stortrives i dårlig rengjorte maskiner og lang oppbevaringstid

Dårlig rykte & medieoppslag – ingen vil spise et sted kjent for skitne bøtter og mugg

Store bøter & mulig stenging – Mattilsynet tar hygiene på alvor og kan gi kraftige sanksjoner

Lavt medarbeiderengasjement – ansatte som jobber i kaos føler seg frustrerte og usikre


Slik sikrer du at din restaurant holder høy standard

Heldigvis finnes det løsninger! IK-Mat (Internkontroll Mat) er systemet som hjelper deg å ha full kontroll på hygiene, trygg matservering og lovpålagte krav.

Her er 5 steg for å unngå matkaos:


🔹 1. Risikoanalyse & HACCP

Identifiser hvor farene oppstår, og lag tiltak for å forhindre dem. For eksempel: Hvor lenge kan en burger ligge i varmeskapet før den blir utrygg?


🔹 2. Gode rengjøringsrutiner

Sørg for at utstyr, maskiner og arbeidsflater rengjøres skikkelig – hver gang! Aldri bruk samme bøtte til milkshake og fugleskitt… 🙃


🔹 3. Opplæring av ansatte

Alle må vite HVORDAN og HVORFOR hygiene og mattrygghet er viktig. Et solid opplæringsprogram sikrer at alle jobber etter samme standard.


🔹 4. Tydelige sjekklister & ansvar

Hvem har ansvar for hva? Når skal utstyr vaskes? Hvilke rutiner gjelder for matoppbevaring? Sørg for at alle vet hva de skal gjøre!


🔹 5. Kontinuerlig oppfølging & revisjon

IK-Mat er ikke noe du setter opp én gang og glemmer. Regelmessig gjennomgang sikrer at standardene holdes oppe – og at man ikke sklir ut i dårlige vaner.


Vi hjelper deg å unngå Max-kaos!

Hos Athena Kurs & Internkontroll har vi hjulpet hundrevis av bedrifter med å få på plass gode rutiner for mattrygghet. Vi hjelper deg med:

✅ IK-Mat systemer – skreddersydd for din bedrift

✅ Opplæringsplaner for ansatte

✅ Risikoanalyse & HACCP

✅ Rengjøringsrutiner & tiltaksplaner

✅ Revisjon & oppfølging


🚀 Ikke la din restaurant havne på avisforsidene for de feile grunnene! Ta kontakt med oss i dag – sammen sørger vi for at din bedrift leverer trygg og ren mat – hver eneste dag!



📞 Kontakt oss for en uforpliktende prat!

 
 
 

Commentaires


©Athena - Grønland 1, 1767 Halden

bottom of page